AHNIAH TUAN PENGETUA: ANUGERAH TOKOH KEPIMPINAN 2017

Sambutan Hari Guru Peringkat Negeri Perlis ke-46/2017 telah diadakan pada 26hb Mei di Dewan Besar, Kolej Matrikulasi Perlis. Majlis ini dirasmikan oleh YAB Dato’ Seri Azlan bin Man, Menteri Besar Perlis. Tema Hari Guru pada tahun ini adalah “Guru Pembina Negara Bangsa”, sejajar dengan tema Hari Guru Peringkat Kebangsaan. Pada majlis ini, Pengarah Pendidikan Perlis, Tn Hj Izmi bin Hj Ismail, telah mengetuai majlis bacaan ikrar Hari Guru.      Hjh Rokiah bt L. Abdullah telah dipilih sebagai Tokoh Guru 2017. Sementara itu, Pn Hjh Shabariah bt Othman (SMKAP Kangar) menerima Anugerah Tokoh Kepimpinan, Datin Noridah bt Yangman (SMS Tuanku Syed Putra) Anugerah Ikon Guru, Pn Hjh Noridah bt Hj Hamdan (SK Kayang) Anugerah Kepimpinan Teknologi Maklumat dan Komunikasi,  En. Aznan bin Mat Isa (SMK Syed Alwi) Anugerah Kecemerlangan Sukan dan Kokurikulum, Pn Maaziah bt Johar (SMK Sanglang) Anugerah Guru Cemerlang Pendidikan Khas, Bagi kategori Guru Inovatif, En Harapi b Hassan (SK Jelempok) memenangi kategori Individu Sekolah Rendah, Pn. Chan Lay Kim (SMK Syed Ahmad) Individu Sekolah Menengah, Pn Noraishah bt Md Rus, Pn Kaizan bt Mamat dan Pn Chan Lay Kim (SMK Syed Ahmad) Kumpulan dan Pn Chan Choy Peng (SJKC Khoon Aik) Prasekolah.      Sempena sambutan ini, turut diadakan aktiviti seperti Konvoi Bermotosikal, Perlawanan Bolasepak, Derma Darah, Seminar Pendidikan, Forum dan Pameran PAK 21 yang turut disertai oleh SMKAP.