NATIONAL SCIENCE CHALLENGES 2017

Anjuran: Akademi Sains Malaysia, MOE, ExxonMobil,MARA,UKM,UPM, Young Scientist Malaysia

Tarikh : 11 Ogos – 18 Ogos 2017

Tempat : UKM ,Akademi Sains , UPM dan BTP Bkt Kiara

Guru Mentor : Pn Nurul Aini binti Ahmad

Pelajar : Syazana, Khairina dan Fauziah

Laporan:

Seramai 3790 pasukan dari seluruh malaysia menyertai preliminary level (online quize) yg dijalankan di sekolah pada 27 Mei. 5 pasukan terbaik dari setiap negeri mewakili sekolah bertanding di peringkat negeri. Pertandingan berbentuk kuiz secara terbuka dan individu. SMKAP mjadi johan state level. Johan dari setiap 16 negeri bertanding di peringkat kebangsaan selama 8 hari. Di sini peserta perlu melalui pelbagai aktiviti ditambah dengan projek rekacipta berasaskan botol mineral yg memberikan markah terkumpul utk memilih 4 kump terbaik bg ke grand final.  Majlis penutup dirasmikan oleh Menteri Teknologi dan Inovasi YB Datuk Panglima Wilfred Madius Tangau. It was challenging journey, yet memorable and precious experience. Tahniah!!!!